log-horizontl_Tekengebied 1

Werkwijze & visie

Kinderdagverblijf Het Darteltje in Kortrijk & Bissegem

In eigen tempo ontwikkelen

underline blue 1

Bij Kinderdagverblijf Het Darteltje zijn we ervan overtuigd dat elk kind uniek is en zijn of haar specifieke noden heeft. We laten het dan ook volledig in zijn of haar eigen tempo opgroeien en creëren daarbij een gezellige sfeer.

Zo bereiden we uw kind volledig voor op de overstap naar de kleuterklas. Veiligheid, samen spelen en geborgenheid staan steeds centraal, net als een liefdevolle setting waarin er ruimte is om te knuffelen.

Kinderdagverblijf21
Kinderdagverblijf22
Kinderdagverblijf Het Darteltje in Kortrijk & Bissegem

Respectvolle omgeving

underline yellow 1

Onze verzorgsters hechten er veel belang aan om zowel uw mening als de gedragingen van uw kind ten volle te begrijpen. We respecteren de eigenheid van ouder en kind en dagen uw zoon of dochter uit om op ontdekking te gaan in ons kinderdagverblijf. Hieronder leggen wij graag onze werkwijze uit:

Wij onthalen elk kindje persoonlijk met een knuffel en een kort gesprekje. Ook de ouders heten we graag welkom en geven we uitgebreid de tijd om ervaringen te delen. Als uw kindje moeilijkheden heeft bij het afscheid, houdt u het afscheidsmoment best zo kort mogelijk.

Wij brengen uw zoon of dochter tot rust, zodat hij of zij vervolgens bij de groep kan aansluiten. Geraakt u zelf niet tot aan het kinderdagverblijf en komt er een familielid of vriend(in) uw kindje ophalen? Geef ons dan zeker een seintje om misverstanden te voorkomen.

De aanwezigheden en het dagverloop houden wij zorgvuldig bij in ons registratiesysteem D-Care. Zo krijgt u een duidelijk overzicht van de aankomst- en vertrekuren van uw kind. U krijgt daarvan dagelijks een update in uw mailbox.

Onze verzorging stemmen wij volledig af op de noden van uw kind. Toiletbezoeken en verschoning vinden plaats op vaste momenten. Daarvoor gebruiken wij uitsluitend kwaliteitsmerken zoals Mustella, Nivea, Zwitsal, Inotyol, Daktozin en Dermocrem. U kan ook zelf toiletspullen meegeven als u dat wenst. Gelieve luiers, reservekleren, fopspenen enzovoort te naamtekenen.

Met de zindelijkheidstraining starten we ten vroegste vanaf de leeftijd van 22 à 24 maanden. Voor die leeftijd zijn ze namelijk nog niet voldoende ontwikkeld op psychologisch vlak om een training te volgen.

Kinderen die toch jonger zijn dan 22 à 24 maanden, gaan enkel uit eigen interesse op het potje. Het toiletbezoek gebeurt op vaste tijdstippen en wanneer uw kind er klaar voor is.

Wij moedigen uw zoon of dochter aan om zelfstandig op het potje te gaan en geven hun alle nodige uitleg over het gebeuren. Alle initiatief van uw kind juichen wij toe (bv. broekje aan- en uittrekken).

In ons kinderdagverblijf is al het aanwezige speelgoed aangepast aan de leeftijd van onze kindjes. We organiseren zowel binnen als buiten uitdagende spelactiviteiten (geleid en vrij spel).

Uw kind heeft dus zeker voldoende bewegingsruimte en komt spelenderwijs in contact met andere kinderen. Zo ontwikkelt uw zoon of dochter tal van sociale vaardigheden.

De voeding in onze vestigingen bereiden we elke dag vers. We letten erop dat we gezonde en gevarieerde maaltijden aanbieden.

Als eerste snack krijgen de kindjes een stuk fruit of portie soep omstreeks 09.00 uur. Warme maaltijden dienen we op om 11.00 uur, de fruitpapjes en vieruurtjes om 15.00 uur.

Voor baby’s richten we een aangepast eetmoment in. Raadpleegt u graag het dagmenu? Spreek ons dan zeker aan en wij geven u alle nodige informatie.

Wij lassen gemeenschappelijke rustmomenten in op vaste tijdstippen. Uw kind kan ook een dutje doen wanneer hij of zij er behoefte aan heeft. Elk kind heeft een eigen bedje in onze rustruimte, dat het al dan niet deelt met een ander kindje. Lakens voorzien we altijd per kind.

Ook slaapzakjes zijn verkrijgbaar indien nodig. U kan steeds zelf een knuffel of slaapzak meegeven als u dat wenst. Gelieve die wel op voorhand te naamtekenen.

Om uw kind op zijn of haar eerste bezoek aan onze kinderopvang voor te bereiden, organiseren wij wenmomenten van een drietal uur. Zo kan u het brengen en ophalen al eens oefenen en went uw kind aan de omgeving en het bijzijn van de verzorgsters.

Wij maken van dat moment ook gebruik om u, uw kind en zijn of haar gewoontes te leren kennen. Het eerste wenmoment is gratis, voor extra sessies betaalt u een dagprijs.

Alle gebeurtenissen in het kinderdagverblijf houden we bij in onze heen-en-weerregistratie. Zo komt u meer te weten over de gezondheid en groei van uw kind en de georganiseerde activiteiten.

We letten o.a. op de motorische, sociale, emotionele en verstandelijke ontwikkeling van uw kind. Ook de taalontwikkeling komt aan bod. We organiseren regelmatig overlegmomenten waarop u met ons in gesprek kan gaan over onze aanpak en de situatie van het kind.

Heeft u vragen over onze pedagogische visie of over onze werkwijze? Laat het ons dan zeker weten en wij verstrekken u alle nodige informatie. Hier kan u alvast ons huishoudelijke reglement raadplegen.

Darteltje boom 01